Gyepszegélyek

A gyepszegély nagyon fontos funkcionális eleme a kertnek, feladata a gyep és a növényágyások elválasztása, ezzel meggátolva a gyep benövését a növényágyba, így megkönnyítve a fenntartását. Mindemellett bizonyos esetekben kiemelheti a kert vonalvezetését, ezáltal esztétikai szerepet is betöltve. Persze itt fontos figyelnünk a megfelelő arányok megtartására.

Fontosabb szegélytípusok:

Kő gyepszegély:

Általában száraz betonba vagy zúzalékba ültetett térkő vagy terméskő. Szintje megegyezik a gyep szintjével, így a fűnyíró kereke eltolható rajta. Ez az általunk leggyakrabban használt, gyakorlatban leginkább bevált szegélytípus.

Fém gyepszegély:

Általában 10-15 cm magas rozsdamentes acél, alumínium vagy vas lemez, mely a gyep szintjére süllyesztve kerül telepítésre, így a fűnyírást nem akadályozza, megfelelő fűnyíró esetén szegélyvágó sem kell. A szegély teljesen rejtett, nem emeli ki a gyep kontúrját. Íves területeken telepítése körülményes.

Műanyag szegély:

Általában vastag újrahasznosított műanyagból készül, 14-20 cm magas, gyepszintben kerül telepítésre, így a szem elől rejtve van. Rögzítése apró karókhoz történik. Íves vonalak is jól követhetőek vele.

Vágott gyepszegélyek:

Itt gyakorlatilag semmilyen „idegen” anyagot nem használunk a szegély kialakításához. A gyepszélt egy félhold alakú ásóval vagy szegélyvágó géppel évente kétszer megvágjuk, így megőrizve annak vonalvezetését, meggátolva a növényágyba történő bejutását.

Fa cölöpök:

Felezett, 15-30 cm magas fa cölöpöcskék két sor dróttal összefogva, 5-10 cm kilóg a gyep szintjéből.

Mellette minden nyírásnál szegélyezni kell. Sem esztétikailag, sem funkcionálisan nem egyezik a modern kor elvárásaival. Használata kerülendő!