Hogyan készül a kertterv?

Egy kert megtervezése összetett, több lépésből álló folyamat. A megrendelőnk igényeit, a kerttől megkövetelt funkciókat hangoljuk össze a hely adottságaival, mint például a kert fekvése, a környező táj megjelenése, a ház stílusa. A lényeg, hogy egy olyan terv legyen a végeredmény, mely megfelel az elvárásaidnak, a szakmai követelményeknek, esztétikus, időtálló és viszonylag könnyű fenntartani.

Első lépésben egy hosszabb beszélgetés, terepbejárás alkalmával felmérjük a megrendelői igényeket, elképzeléseket, meglévő adottságokat, mely alapján megküldjük egyedi árajánlatunkat a kert tervezésére.

Ezután egy emailes kérdőív segítségével igyekszünk a kerttervezéshez hasznosmélyebb bemyomást szerezni küldünk egy kérdőívet, mely segítségével igyekszünk mélyebb benyomást szerezni a kertről és használóiról minden apró részletre fényt deríteni, mélyebb benyomást szerezni rólad, mely fontos lehet a tervezés szempontjából.

Az érdemi munka megkezdéséhez szükség van még egy pontos felmérésre, a telek, a ház, egyéb elemek helyzetének, adottságainak leírására. Ha a terepadottságok megkövetelik, geodéziai felmérést is kell készíteni, hisz a támfalak, lépcsők, rézsűk csak így tervezhetőek. Egyúttal számba vesszük a már meglévő növényállományt, az értékes növényeket a későbbiekben beépítjük a tervekbe.

Az irodánkban a felmért adatokból egy helyszínrajzot készítünk, melyre első lépésben egy funkcióábrát állítunk össze, felosztjuk a kertet a betöltendő funkciók szerint. Ez alapján már kialakítjuk a kert koncepcióját, melyen jól látszik a kert vonalvezetése, a növények helye és a főbb funkcionális elemek, pl. sütögető, játszórész, homokozó, szaletli, pergola, stb. A koncepciótervhez készítünk háromdimenziós térábrázolásokat is, így könnyebb érzékelni a méreteket, arányokat, szintkülönbségeket a kertben.

Az első egyeztetésen átbeszéljük a koncepciótervet, ezután végrehajtjuk a megrendelő által kért módosításokat és elkezdjük részleteiben, aprólékosan haladva kidolgozni a tervet. Elsőként a kert fókuszpontjait határozzuk meg, amik lehetnek szoliter növények, szobrok, vízjáték és egyéb hangsúlyos elemek. Ez után a nagyobb cserjéket helyezzük el, végül az évelőket és kisebb bokrokat. A növénykiültetési terv mellé növény hangulati lapot is készítünk melyre felkerülnek a tervezett növények fényképei, így könnyebb lesz elképzelni a növények kinézetét, a kert hangulatát.

A továbbiakban elkészül az öntözőrendszer terve, a világítási terv és a többi, árajánlatban nevezett részletrajz.

Ha minden terv végleges, elkészülhet a részletes anyagkiírás és ez alapján a kivitelezési árajánlat is.

Külön kérésre készítünk realisztikus 3D látványterveket, rövid videókat is a megtervezett kertről. Ezek alapján a megrendelő könnyebben el tudja képzelni, hogy fog kinézni kertje, jobban átlátja a tereket és az arányokat.

Terveinket digitális formában adjuk át ügyfeleinknek.